Bel ons
010 316 11 10
Menu
Blozo maakt IT dienstbaar aan mensen Blozo maakt IT dienstbaar aan mensen

Blozo maakt IT dienstbaar aan mensen

Om processen te beheersen is IT onmisbaar voor de maakindustrie. De valkuil is echter om de organisatie aan te passen aan uitgangspunten en voorwaarden van specialistische oplossingen. Bij Blozo gaan wij daar op onze eigen manier mee om. Als het niet strookt met onze principes, passen wij het aan. Process Engineer Jannick Breunis stelt het overduidelijk: “Je moet geen slaaf zijn van software en systemen”.

Eigen ontwikkeling

Een voorbeeld van hoe Blozo IT inzet voor de manier van werken is de ontwikkeling van LMS. Dit is de Laatst Mogelijke Startdatum voor het lasersnijden van opdrachten. Jannick ontwikkelde deze toepassing binnen het ERP-pakket dat bij Blozo in gebruik is: “Gedurende 2018 hebben wij een eigen planapplicatie ontwikkeld omdat de standaardapplicatie ertoe leidde dat er overal deelproducties lagen te wachten. Het systeem zocht namelijk in realtime naar openingen in de bezetting van de productiecapaciteit bij het invoeren van orders. Hierdoor ontstaat er een start/stop-proces. Een beetje zoals bij goedkope vliegreizen de onbezette capaciteit van vluchten bij elkaar wordt gezet. Dan heb je onhandige vertrektijden en moet je overal wachten. In ons geval leidde dat tot allerlei voorraden van onderhanden werk, lange doorlooptijden en een hoop niet-waardetoevoegende activiteiten. Vanuit het QRM-oogpunt hebben wij gekozen om deze tool vanuit het basispakket te vervangen voor iets passends.”

Laatst Mogelijke Startdatum (LMS)

Sinds begin 2019 maakt Blozo gebruik van de zelf ontwikkelde LMS-applicatie. In tegenstelling tot de standaardapplicatie, kijkt LMS niet naar het eerst mogelijke moment om de eerste bewerking te starten, maar naar de laatst mogelijke startdatum waarbij alle activiteiten direct achter elkaar uitgevoerd kunnen worden. Lasersnijden, kanten, werkplaatshandelingen en gereedmaken voor verzending in het magazijn vinden dan zonder tussenstops plaats. Bewerkingen door derden, zoals bijvoorbeeld coaten, neemt het LMS-systeem ook mee. Dit bespaart niet alleen doorlooptijd en voorraadbeheer, maar maakt dat er meer rust en overzicht is voor de mensen op de productievloer. Jannick: “Elke ochtend vindt er in de productie overleg plaats, waarna wij op het bedrijfsbureau de informatie krijgen die we gebruiken om de orders vrij te geven op basis van LMS. Dit werkt echt een stuk beter voor onze mensen én de klant wordt beter geholpen.”

IT faciliteert de organisatie

“LMS is een voorbeeld van hoe wij systemen en processen aanpassen aan de QRM-strategie. Soms is IT wel de vraag maar niet het antwoord. Daarvoor moet je de behoefte achter de vraag analyseren en aanhaken op de dagelijkse praktijk. Een simpele deurbel bij het laadperron kan dan beter werken dan een complexe IT-aanpassing. Als het aansluit bij de mensen, dan gaan zij er ook voor. En dát is waar we bij Blozo voor gaan”, aldus Jannick.