Bel ons
010 316 11 10
Menu
Mens vervangt robot Mens vervangt robot

Mens vervangt robot

Robotisering en automatisering zijn grote trends in de maakindustrie. Ook wij maken gebruik van geautomatiseerde processen, maar dan wel zo dat die ons wendbaar en flexibel houden. En soms moet je constateren dat het niet past. Dan vervangen we de robot door de onmisbare mens.

Flexibiliteit voorop

Deze maand hebben wij de robot laten ophalen die wij jaren geleden gekocht voor het zetten van klein plaatwerk. Geautomatiseerde functies vergen namelijk een sterk gestandaardiseerde omgeving en hoge productie-aantallen om rendabel te zijn. Bij Blozo hebben wij echter voor QRM als bedrijfsstrategie gekozen en dit steeds verder doorgevoerd in onze organisatie. Daarbij draait alles om flexibiliteit en reactiesnelheid zodat wij veel beter kunnen inspelen op de behoeften van onze klanten. De inzet van deze robot bleek daar niet goed meer in te passen.

Robotgeschikte bedrijfsomgeving

De functie van de kantrobot was om plaatjes in de kantbank te leggen, te kanten, het onderdeel eruit te pakken en het op een pallet te leggen. Maar voor dat dit mogelijk is, moet het materiaal op exact de goede plek liggen, moet het vlak zijn en een minimale omvang hebben. Om het weer goed weg te leggen geldt precies hetzelfde. Er mag niets in de weg zitten en alles moet binnen het bereik van de arm liggen. Komt er een nieuwe klus, dan moet de robot opnieuw ingesteld worden en is er ook weer aangepaste programmering nodig. De impact is dus veel groter dan de specifieke functie die geautomatiseerd wordt. Op een gegeven moment waren wij zelfs op zoek naar de juiste markt om de kantrobot beter te bedienen, wat natuurlijk de omgekeerde wereld is. Moraal van het verhaal: vorm en functie volgen strategie en visie. Andersom gaat het uiteindelijk niet werken.

Uitbreiding met kantbank

Bij Blozo hebben wij goed voor ogen wat onze plek in de markt is. Wat we zien is dat er steeds meer kleine series gevraagd worden omdat technologie steeds sneller verandert. Onze klanten hebben te maken met steeds kortere innovatiecycli en zij moeten flexibeler en wendbaarder kunnen opereren. Daarom gaan wij voor meedenken, maatwerk en kleinere batches. In onze belofte aan de markt staat de mens centraal, dat zien wij steeds duidelijker. In plaats van de kantrobot komen er nieuwe kantbanken, waardoor wij nog flexibeler zijn. Daarmee kunnen we onze klanten nog beter en sneller bedienen. Onze mensen maken dat het werkt. En dat blijft zo bij Blozo!