Bel ons
010 316 11 10
Menu
Nieuw bij Blozo: productiestraat voor prototypes Nieuw bij Blozo: productiestraat voor prototypes

Nieuw bij Blozo: productiestraat voor prototypes

Heb je een prototype of onderdeel dat je graag geproduceerd ziet om in de praktijk te testen? Speciaal voor de ontwerpers van R&D-afdelingen heeft Blozo nu een productiestraat ontwikkeld. Deze productiestraat stelt het metaalbedrijf in staat snel en kostenefficiënt een prototype te produceren. “Op deze productiestraat is het mogelijk om al binnen 2 á 3 dagen complexe producten in een kleine oplage te produceren”, zegt tactiek & innovatie-adviseur Arno Volgering.

Afgelopen zomer opende Blozo een speciale productiestraat voor prototypes. “De nieuwe productiestraat is vooral bedoeld om ontwerpers van R&D-afdelingen op weg te helpen,” zegt Volgering. “Met deze productiestraat willen we onze kennis en kunde ter beschikking stellen aan R&D-ontwerpers.” De speciale productiestraat heeft als voordeel dat een ontwerp in de ontwikkelingsfase snel in een kleine oplage kan worden geproduceerd zodat het ontwerp in de praktijk kan worden getest.
“Dat is een kant van de medaille,” zegt Volgering. “Bij onze mensen zit een schat aan ervaring. Zij kunnen ook meedenken over hoe een ontwerp slimmer kan worden geproduceerd. Zo profiteren onze klanten al in een ontwerpfase van onze kennis als leverancier.”

Productie prototype is complex

De productie van een prototypeonderdeel levert voor fabrikanten in de praktijk vaak problemen op, waardoor deze niet optimaal kunnen worden getest. “Soms gaat het om complexe ontwerpen,” zegt Volgering. “Of een ontwerp nou complex is of niet, een machine moet speciaal voor dat ene ontwerp worden ingesteld, wat opstartkosten oplevert. Bovendien zijn niet alle metaalbedrijven ingesteld om snel te schakelen op de productie van kleine volumes,” zo somt Volgering de moeilijkheden bij dit soort kleinschalige producties op. “Wij konden dat soort producties ook niet zomaar tussendoor draaien. Vandaar dat we er een speciale productiestraat voor hebben ingericht.”
Het idee voor de productiestraat voor prototypes ontstond tijdens een brainstormsessie waar zowel medewerkers van kantoor als uit de productiehal aan meededen. “Wij realiseerden ons het belang van zo’n prototypestraat,” zegt Volgering. “Het biedt fabrikanten nieuwe kansen en het biedt onze medewerkers ook de kans om met die fabrikanten mee te denken.”

Betere producten door samenwerking

De oplossing past perfect binnen het nieuwe QRM-beleid van Blozo, vindt Michael Röder, Strategie & Innovatie adviseur bij Blozo. “Binnen ons QRM-beleid staat samenwerken centraal. Door beter samen te werken verbeteren we onze processen. Daarbij past ook dat we kijken naar nieuwe samenwerkingsvormen met onze klanten. Als we erin slagen in een eerder stadium met R&D-afdelingen samen te werken en onze kennis in te brengen, dan resulteert dat in betere producten.” Vandaar dat het team van Blozo de hoofden bij elkaar stak en samen een oplossing bedacht.
“We hebben een deel van de productiecapaciteit nu zo ingericht dat we al binnen 2 á 3 werkdagen complexe producties in kleine oplage kunnen produceren,” zegt Röder. “Een mooie teamprestatie die zowel klanten als ons bedrijf kansen biedt.”