Bel ons
010 316 11 10
Menu
Ontwerpoptimalisatie voor Logiqs Ontwerpoptimalisatie voor Logiqs

Ontwerpoptimalisatie voor Logiqs

Voor Logiqs, een specialist in intern transport en logistiek voor de tuinbouw, hebben wij het ontwerp voor een schakelaarbeugel teruggebracht naar een solide steun die uit één stuk gemaakt is én die voordeliger geproduceerd kan worden. Met tolerantie van slechts 0,2 millimeter voldoet het definitieve prototype aan de eisen om de kracht van honderden kilo’s per keer te weerstaan.

Geautomatiseerde roltafelsystemen

Eén van Logiqs’ oplossingen voor telers is geautomatiseerd transport van roltafels met planten waardoor verschillende groepen planten met verschillende groeiomstandigheden efficiënt verwerkt kunnen worden. Door het geprogrammeerd verplaatsen van de tafels wordt steeds optimaal aan elke groeifase voldaan, terwijl de ruimte in de kas rendabel benut wordt met meerdere teeltlagen boven elkaar. Hierbij is de registratie van elke roltafel essentieel. Aan elke roltafel zit een schakelaar met een zender. Bij het ontkoppelen wordt een signaal afgegeven en bij het aankoppelen op de nieuwe plek geeft de zender door waar de tafel zich bevindt. Om te zorgen dat de schakelaar goed op de plek blijft zitten, is een metalen steun nodig die Blozo voor Logiqs produceert.

Ontwerpoptimalisatie voor Logiqs

Ontwerptekening

Van 5 onderdelen naar 1 stuk

Het aangeleverde ontwerp bevatte 5 onderdelen die apart geproduceerd en vervolgens gemonteerd moesten worden. Naast dat dit meer tijd kostte, maakte dit de steun ook minder sterk. Danny ter Beek van Blozo legt uit: “Wij waren er zoveel tijd mee kwijt dat het oorspronkelijke ontwerp niet houdbaar was. Dus toen hebben wij voorgesteld om een herontwerp te doen. Het doel was om de functionele eisen met minder onderdelen en minder handelingen in te kunnen vullen. In overleg met Logiqs hebben wij een drietal prototypes ontworpen. We kozen voor een ontwerp uit één stuk van 4 mm dik staal. Dat leverde een complexe uitslag op met een tolerantie van slechts 0,2 millimeter. De engineering was dan ook het meest uitdagend. Het nieuwe prototype is nu in gebruik om te testen wat duurbelasting ermee doet. Als die roltafels tegen elkaar aankomen, gaat het al gauw om een paar honderd kilo. Het blijkt dat de steun goed vast blijft zitten, terwijl de aluminium buis die de schakelaar bedient soepel op en neer blijft bewegen. Dus dit gaat de nieuwe standaard worden.”

Open samenwerking

Kenmerkend is de open manier van samenwerken met Logiqs. Door uit te leggen aan Sam van der Werf van het bedrijfsbureau dat het montage- en laswerk teveel tijd kostte, ontstond medewerking om naar een herontwerp te kijken. Samen met project engineer Jasper van der Sluijs hebben wij de pilotfase gedaan met als resultaat dat we zonder kostenverhoging een beter product kunnen leveren. Door een open samenwerking konden wij met elkaar een win/win-situatie realiseren.

Meer weten?

Meer weten over ontwerp en productie van metalen componenten? Klik hier voor informatie of neem direct contact op met Danny: 010-3161112.