Allround Productiemedewerker Corné: “Verdwalen binnen Blozo is verleden tijd”

De 29-jarige Corné is al bijna 5 jaar werkzaam bij Blozo. Via het UWV en een jobcoach ging hij van een Wajong-uitkering naar een fulltime baan bij de menselijkste metaalwarenfabriek van Nederland. Door zijn autisme laat hij zich niet uit het veld slaan. In de basis houdt hij zich veel bezig met logistieke handelingen en hij vindt dit ook het leukst om te doen. Maar ook voor ontbramen en kanten draait hij z’n hand niet om. Zijn nieuwste uitvinding: bewegwijzering binnen Blozo. Gereedschappen die verdwijnen zijn dankzij Corné verleden tijd!

Corné was er klaar mee. Gereedschap dat constant op de verkeerde plek teruggelegd wordt waardoor collega’s het juiste gereedschap niet meer konden vinden. Om dit probleem op te lossen ging hij samen met twee collega’s aan de slag met verkeersborden, zodat medewerkers sneller kunnen herleiden waar dingen horen of waar ze bepaalde bewerkingen kunnen vinden. Corné schreef zelf een artikel over zijn aanpak. Wij hebben hier niks aan veranderd, omdat hij het zelf het beste uit kan leggen. Hieronder lees je het artikel van Corné.

Verdwalen binnen Blozo!

Wie had dat kunnen denken? Verdwalen binnen Blozo. Nou echt verdwalen lukt bij Blozo niet. Je hebt vier werkplekken: Laser en Ontbramen, Werkplaats, Kanten en Logistiek. Maar waarom dan verdwalen? Niet dat de medewerkers en leveranciers verdwalen maar omdat de gereedschappen verdwalen. Hoe zit dat in elkaar?

Doordat we met QRM (Quick Response Manufacturing) begonnen zijn, kunnen we onze werkplekken optimaliseren. Eén van de onderdelen om dit te doen is 5S. 5S betekend: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren, Standhouden. Nou zo gezegd zo gedaan: Er werd een avond georganiseerd. Op deze avond zijn we bezig geweest met gereedschapsborden maken om te weten welk gereedschap waar heen moet en waar het moet hangen als je het geleend hebt.

Zo kwamen er ook kleuren op de werkplekken: Werkplaats is geel, Laser & Ontbramen is blauw, Kanten is paars en Logistiek is oranje geworden. Deze kleuren zijn ook op de gereedschappen te zien. Dit ging een lange tijd goed maar op een gegevens moment werden de gereedschappen niet terug gebracht. Toen kwam de oplossing: Bewegwijzering binnen Blozo.

Michael ging doordat het weer rommelig werd in het bedrijf 5S-klusjes opstellen. Hier kon je je voor inschrijven om een klusje uit te voeren. Ik schreef mijn naam is bij een opdracht om duidelijk te maken welke kleuren welke werkplekken hebben. Door te gaan brainstormen kwam ik uiteindelijk in samenwerking met 2 collega’s tot een oplossing om richtingbordjes te maken.

Nadat dit zijn uitwerking had, ben ik naar Marco van kantoor gelopen. Daar heb ik het voorstel neergelegd. In overleg met Michael hebben Marco en ik de oplossing getoond. Deze oplossing gingen we uitvoeren en zo kwam het dat Marco het plaatje wat ik gemaakt had ging omzetten om te laten snijden. Hij bestelde steigerbuizen met klemmen en bochten om de bordjes eraan op te hangen. Daarnaast werden stickers besteld om erop te plakken. Uiteindelijke zijn het bordjes geworden van Aluminium van 2mm dik.

Conclusie van dit verhaal: Elke werkplek heeft zijn eigen kleur en de gereedschappen die daar horen hebben dezelfde kleur en via de wegbewijzering kunnen we zien waar welke kleur en werkplek is om de juiste gereedschap terug te brengen waar het hoort.

Meer weten?

Wil je meer weten over de bewegwijzering die Corné samen met zijn collega’s heeft gemaakt? Of wil je binnen jouw bedrijf ook zo’n handig systeem? Corné en zijn collega’s helpen je met alle liefde. Neem gerust contact op!

Deel dit artikel