Blozo 3.0: zelfsturende teams en de klant centraal

Mensen nóg beter in hun kracht zetten. Dat is het belangrijkste doel van Blozo 3.0. Begin deze maand was de kick-off van Blozo 3.0: de start van zelfsturende teams en de klant nog meer centraal zetten. Oprichter van Blozo Maurice Blonk vindt het na Blozo 2.0, waarin QRM (Quick Response Manufacturing) centraal staat, tijd voor nog meer vooruitgang: “In Blozo 3.0 gaan medewerkers echt het verschil maken in het team. Van handelen vanuit je functie, gaan we naar handelen vanuit je competenties. We zetten mensen nog beter in hun kracht, zodat ze hun volledige potentieel benutten.”

Zelfsturende teams

In Blozo 3.0 wordt het bedrijf ingedeeld in vier zelfsturende teams met daarin verschillende disciplines. Elk team is er straks helemaal zelf verantwoordelijk voor dat de klantwens goed begrepen en doorgrond wordt. “Ik geloof er heilig in dat je als werkgever krijgt wat je organiseert. Als je het werk op zo’n manier organiseert dat het heel erg gericht is op targets en doelstellingen, is er voor de medewerkers weinig tijd voor verdieping”, vertelt Maurice. Hij hoopt met deze nieuwe manier van organiseren het enthousiasme voor techniek bij zijn medewerkers nog meer aan te wakkeren. “Doordat we straks vier volledig zelfsturende teams hebben, krijgt iedereen veel meer mee. Naast je reguliere werkzaamheden, ga je ook hele andere dingen leren. Je moet het echt samen gaan doen en dan ga je beter nadenken over wat de gevolgen zijn voor je collega’s, klanten of leveranciers.”

Buitengewone prestaties

Maurice benadrukt dat er voor klanten niet direct iets zal veranderen. “We doen dit in de eerste instantie voor onszelf, om onze mensen meer in hun kracht te zetten. We merken dat onze medewerkers toe zijn aan nieuwe uitdagingen waarbij ze meer invloed kunnen uitoefenen op de ideeën. In de nieuwe organisatiestructuur is daar alle ruimte voor. Het is hun eigen verantwoordelijkheid dat er iets met hun ideeën gebeurt. Ze moeten dit binnen hun team gaan oppakken. Op die manier zal je merken dat mensen tot buitengewone prestaties in staat zijn. Uiteindelijk profiteren klanten en leveranciers hier dus ook zeker van.”

Samenwerken, samen groeien

In het nieuwe Blozo mag iedereen zijn of haar eigen weg bepalen. “In de nieuwe situatie zit je dichter bij je collega’s. Je moet het echt samen gaan doen. De eerste reacties uit de groep waren gelukkig heel positief. “Nieuwe dingen zijn natuurlijk spannend en de een ziet het meer zitten dan de ander, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit met deze groep gaan laten slagen. Dit was nog maar de kick-off, we gaan de komende maanden alles met elkaar vormgeven. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen!”

Meer weten?

Wil je meer weten over onze nieuwe organisatiestructuur? Of over hoe we dit precies aanpakken en waarom we denken dat dit werkt? Neem gerust contact op!

Deel dit artikel