Direct prijs en maakbaarheid met de Blozo Productconfigurator

Zoals iedereen in de machinebouw weet, is accurate prijs- en productinformatie van componenten essentieel om offertes en voorstellen uit te kunnen brengen. Bij Blozo is het proces van aanvraag, afstemming, calculatie, mailen en wachten op antwoord, teruggebracht van meer dan een dag naar minder dan 1 minuut! Met de Blozo Productconfigurator kunnen afnemers van parametrische producten beschikbare variaties invoeren, waarbij zij direct prijs- en maakbaarheidsinformatie krijgen. De eerste reacties zijn zondermeer enthousiast, maar de toekomst heeft nog wel meer mogelijkheden in petto voor geautomatiseerde prijsopgave en orderverwerking.

Meer gemak, minder foutkansen

Geestelijk vaders Maurice Blonk en Jannick Breunis doen graag uit de doeken waarom de Blozo Productconfigurator ontwikkeld is en hoe het van jarenlange ideeën tot een werkende oplossing is gekomen. Maurice: “Het kost ons gewoon heel veel tijd om uit mailtjes, telefoontjes en losse informatie te halen wat iemand nou precies wil. Dat is ook niet in het belang van onze klanten als zij snel moet reageren. Aan de andere kant wil je risico uitsluiten met de juiste informatie, want wij moeten strak en betrouwbaar leveren zodra iets een order wordt. Met de Productconfigurator hebben wij dit helemaal ingekaderd. De klant wordt geholpen de juiste variaties en specificaties in te voeren.” Process Engineer Jannick voegt toe: “Snel tot een prijs komen is essentieel, maar het systeem geeft ook direct aan als iets niet mogelijk is en biedt zelfs alternatieve opties. Dat scheelt heel veel heen en weer communiceren, zowel voor ons als de klant.”

Toepassing in parametrische producten

De Productconfigurator is opgezet met varianten van luchtroosters voor klanten van  het team van de Bears. Jannick legt uit hoe het systeem werkt: “De klant kiest een bepaald type, dan komt er een ontwerp omhoog. Afhankelijk van de gekozen parameters bij verandert het beeld dan naar een vierkant, staand of liggend model. De applicatie checkt of het rooster maakbaar is en als dit het geval is, laat de applicatie direct de prijs zien. Als je een andere specificatie invoert, krijg je weer een nieuwe prijsberekening. Om dit te kunnen, is de Productconfigurator gekoppeld aan externe informatiesystemen zodat je altijd actuele informatie krijgt. Als het een order wordt, gaat alles automatisch door naar de productievloer, inclusief CAD-tekening, stuklijsten enzovoorts. Maurice: “De bedoeling is om de catalogus verder uit te breiden. Uitzonderingen zal je altijd hebben, die worden op de traditionele manier verwerkt. De bulk die automatisch gaat zal echter steeds groter worden.”

De klant aan de knoppen

De kracht van de Blozo Productconfigurator is dat het hele proces tot op de productievloer vanuit de klant aangestuurd wordt. Het functioneert als een kwaliteitszeef door foute of missende informatie te signaleren, en merkt Maurice op: “Het houdt alle informatie vindbaar bij elkaar voor de klant. Dan is het niet meer afhankelijk van waar wat opgeslagen is door degene die met de inkooporder bezig was. Het systeem is 24/7 online bereikbaar voor statusinformatie  en prijsopgaven. De efficiencyslag werkt vanuit onze systemen ook door naar het inkoop- en verkoopproces bij de klant.”

Snelheid maakt het verschil

Bij Windex, specialist in airconditioning voor utiliteitsbouw en klimaatbeheersing voor schepen, is Pierre Pichot direct helder over de Blozo Productconfigurator: “Dit is voor ons echt een verademing. Wij moeten namelijk werken met de tijd dat een schip aan de wal ligt, dus snelheid is essentieel. De Blozo ProductConfigurator haalt onze planning een dag of meer naar voren. Dat biedt ons de nodige ruimte om projecten goed op te leveren.” Bij Climalogic in Dordrecht stelt Paul Sap: “Ik vind het echt een win-win situatie. De klant belt ons, wij voeren de gegevens in en krijgen direct een offerte. Die kan ik met een druk op de knop in een opdracht omzetten waarbij alle informatie bij elkaar blijft. Dat werkt echt wel anders dan een Excelsheet heen en weer sturen!”  

Wil je meer weten?

Meer weten over de Blozo Productconfigurator voor parametrische producten? Neem gewoon contact op: 010 – 316 11 10 of stuur een mailbericht: sales@blozo.nl. Maurice Blonk vertelt je er graag meer over.

Deel dit artikel