De stoere techniekvrouwen van Blozo

V.l.n.r.: Paulina Burzynska, Sas Reissenweber, Hieke van Rijswijk, Stephanie Koolmees

Het zou niet bijzonder moeten zijn: vrouwen in overall, goed aan de bak met apparatuur en machines. Eigenlijk willen wij het er helemaal niet over hebben dat zij een jonge meid zijn. Of een ervaren vakvrouw. Het zijn gewoon gedreven collega’s, met net zoveel passie voor techniek als ieder ander. Toch steekt Blozo af in de sector met aardig wat vakvrouwen op de werkvloer. Dat zegt iets over de cultuur en onze focus op talent en drive. En daar hebben deze toppers meer dan genoeg van in huis!

Liefde voor techniek

Wat Hieke van Rijswijk, Assistent Process Engineer, en Technische Allrounder Paulina Burzynska betreft was het al heel vroeg een liefde voor techniek die hen een eigen weg deed kiezen. Paulina: “In mijn team doe ik alles. Ik sta achter de kantbank, werk met allerlei machines en ik zit af en toe ook achter de computer. Maar lassen is het allermooiste! Ik wilde zó graag leren lassen en dat heb ik hier in drie maanden geleerd van een leermeester met meer dan 20 jaar ervaring. Hieke was, net als Paulina, altijd al goed in exacte vakken. Zij deed Werktuigbouwkunde aan het Techniek College in Rotterdam, maar het was de praktijk die haar hart voor de techniek won: “Tijdens de open dag liep ik de werkplaats in omdat mijn vader die graag wilde zien en toen was ik verkocht. Die omgeving, de geuren en de geluiden, dit was wat ik ook wilde! Ik ben nu volop met techniek bezig, maar daar heb ik wel zelf een weg in moeten banen.”

Normaal met elkaar omgaan

Team Coach Stephanie Koolmees en Allrounder Sas Reissenweber zitten al wat langer in de techniek, maar hebben dezelfde barrières moeten doorbreken als Paulina en Hieke. Met meer dan 30 jaar ervaring als drukker is het voor Sas inmiddels geen zwaarwegende kwestie meer: “Je moet jezelf altijd wel bewijzen. Er is toch een soort schrikreactie zo van ‘kun jij wel wat wij hier doen?’ Maar als dat eenmaal goed zit, is het geen thema meer. Als drukker zo’n 10 meter lange machine als een zonnetje laten lopen dat vond ik geweldig.” Bij Blozo vindt Sas het zoals zij het zegt ‘helemaal goud’: “Ik heb zo’n bedrijf nog nooit meegemaakt. Hier is veel ruimte en word je geholpen”. Stephanie begon ooit bij een bloemist en maakte later de overstap naar een maakbedrijf: “Ik ben altijd met regelen bezig geweest. Met mensen omgaan is wat mij trekt. Helaas had ik in een mannenomgeving veel te maken met seksistische opmerkingen. Heel vervelend, maar het is wel wat er gebeurt. Gelukkig is dat hier heel anders: eerder omgekeerd, dat collega’s onhandig doen of zichzelf gaan corrigeren. En dat hoeft nou ook weer niet.” Sas valt haar bij: “Ja, kom zeg, laten we vooral normaal doen!”

Stereotypen doorbreken

Vreemd genoeg ondervonden Hieke en Pauline eerder weerstand bij de jongere generatie, terwijl Stephanie aangeeft dat juist de oudere generatie er meer moeite mee heeft. Paulina: “Het lijkt een beetje op jaloezie alsof je een concurrent bent of wordt voorgetrokken. Je moet dan geen watje zijn, je moet laten zien wat je kan.” Breed lachend: “Als ik hier met een grote plaat loop te sjouwen, dan is het wel stoer als mensen verrast staan te kijken!” Hieke vertelt: “Tijdens de opleiding werd ik erop aangekeken dat ik op slinkse wijze aan goede resultaten kwam. Dat ik gewoon slimmer was en er keihard voor werkte kwam blijkbaar niet in de gedachten op.” Uiteindelijk blijkt wat de meiden betreft dat het om meer gaat dan alleen man-vrouwverschil. Er is ook generatieverschil, verschil in achtergrond of verschil in functieniveau. “Natuurlijk is een vrouw geen man, hoewel mannen soms ook behoorlijk truttig kunnen zijn. Waar het om gaat is of mensen in staat zijn om een stereotiep beeld los te laten en je serieus te nemen voor wie je bent”, aldus Stephanie.

“Je hoeft geen grenzen te stellen aan jezelf. Word wat je worden wilt!”

 

Vrouw zijn in de techniek

Mensen gaan in eerste instantie op uiterlijk af en dat levert een vreemde tegenstelling op. Hieke: “Er te goed uitzien is niet voordelig. Maar je hoeft er zeker niet als een man uit te zien. Ik ken meiden die met gelakte nagels in de werkplaats staan en prima vakwerk leveren”. “Ja, een vrouw in de techniek is gewoon sexy!” lacht Paulina. “Het is gewoon cool. Mannen gaan staren als ik met plaatwerk bezig ben of als ik van de motor stap”. Wat Hieke betreft is er een wereld weggelegd voor vrouwen in de techniek: “Als het vooroordeel weggaat zullen veel meer meiden geïnteresseerd zijn. Je hoeft geen grenzen aan jezelf te stellen. Word wat je worden wilt!”

Ook dol op techniek?

In totaal werken er nu 7 vrouwelijke collega’s bij Blozo. Ben jij ook dol op techniek en zoek je een baan of bijbaan waar je in groeien kunt? Neem gerust contact op of kijk op: Werken bij – blozo.nl

Deel dit artikel