Maakwerk en de Kunst van het Calculeren

Het lijkt zo alledaags en simpel, een prijs en een levertijd afgeven voor te produceren producten. Maar in de maakindustrie is het een publiek geheim dat werkvoorbereiding en calculatie tot de meest complexe en risicovolle competenties horen. Dus waarom zouden wij daar niet open over zijn? Wat maakt het zo moeilijk en waarom is jarenlange ervaring onmisbaar om de Kunst van het Calculeren te beheersen? Maurice Blonk kreeg het als derde generatie directeur-eigenaar van Blozo met de paplepel ingegoten. Hij geeft graag een paar verhelderende inkijkjes.

Voorschot op de werkelijkheid

Een vooraf gecalculeerde prijs is een voorschot op de werkelijkheid. Waar elk maakbedrijf vroeg of laat tegenaan loopt, is dat die werkelijkheid zich nogal eens ‘suboptimaal’ ontvouwt. Wat Maurice betreft zit de crux niet in de productie, maar vooral in de voorkant van het proces: “Het begint al bij de intake van de klantinformatie. Je moet niet alleen het hoofdontwerp checken maar ook alle onderliggende bestanden van productdelen en specifieke details. Sluit het op elkaar aan? Is alles compleet en actueel? Hierin kunnen allerlei afwijkingen zitten, bijvoorbeeld dat er ergens een revisie gedaan is die niet overal is doorgevoerd. Daar ga je geheid later in het proces achterkomen, maar dan met allerlei verstoringen waar de klant, maar ook wij, niet op zitten te wachten.”

Maakbaarheidscontrole

Actief meedenken met de klant vergt meer dan klakkeloos orders overnemen: “Als de aangeleverde informatie goed is, ga je het ontwerp toetsen aan de beschikbare tooling en productiecapaciteit. De klant weet wel wat hij technisch wenst, maar heeft natuurlijk geen inzicht in onze maakomgeving. Soms zit een gat te dicht bij een zetting of krijg je een sterkere of goedkoper te produceren verbinding door iets uit 1 stuk te snijden en te kanten in plaats van twee onderdelen te monteren. Afhankelijk van functionele vereisten en specificaties zijn er vaak meerdere oplossingen, waarbij de engineer van de klant een grote rol speelt in de kosten en maakbaarheid. Je ziet dan gewoon waar meer ervaring zit. Voor een soepele voortgang maken wij onze checks en feedback direct concreet met een prijs en waar nodig een alternatief”, aldus Maurice.

“Je moet een werkrelatie ontwikkelen, waarbij je op elkaars business ingespeeld raakt.”

 

Vier factoren van voorspelbaarheid

Eenmaal op dreef, komt Maurice tot een holistische kijk op maakbaarheid en voorspelbaarheid: “Ik heb heel wat jaren tussen de machines gestaan waardoor je veel praktische machinekennis krijgt. Maar je moet ook weten hoe het materiaal zich gedraagt bij verschillende bewerkingen en bij verschillende afmetingen. Dit in verband met de juiste gereedschapskeuze. De derde factor die meespeelt, is of het om zichtwerk gaat, waarbij visuele aspecten dus leidend zijn. Tot slot speelt ook de match met de maakomgeving mee, inclusief beschikbare capaciteit op basis van lopende en ingeplande orders. Als je dan bedenkt dat alle vier factoren veel verschillende parameters hebben, is het niet verwonderlijk dat werkvoorbereiding stuk lastiger is dan ‘aantal maal de stuksprijs’ berekenen!”

Leverbetrouwbaarheid en continuïteit

Ondanks dat het scharnierpunt tussen klant en toeleverancier uit prijs en levertijd lijkt te bestaan, zitten daar twee gespiegelde werelden achter. Uiteindelijk gaat het om risico-uitsluiting. Daar werk je samen aan: door te investeren in een goede werkrelatie en kennis van elkaars business. Dat gaat wat Maurice betreft behoorlijk ver, tot aan organisatiecultuur en structuur aan toe: “Blozo hebben wij als lerende organisatie ingericht, waarbij alles om optimalisatie draait. De teamstructuur maakt snelle feedback naar de klant mogelijk. Andersom horen aanspreekbaarheid en aanspreekgedrag ook bij onze cultuur. Dit leidt allemaal tot realistische calculaties, flexibele productie en korte levertijden. Het is niet voor niets dat wij voor steeds meer vaste klanten werken!” 

Meer weten?

Benieuwd wat ‘Altijd Beter’ bij Blozo voor jouw projecten kan betekenen? Neem gerust contact op of bel Maurice Blonk 010 316 11 10 om direct van gedachten te wisselen! 

 

Deel dit artikel