Hoge leverbetrouwbaarheid tijdens ongekende topmaand

Begin september stond er taart op tafel bij Blozo. Want augustus was een ongekende topmaand in omzet én in productie met maar liefst 84.000 geleverde stuks. Supermooi, maar als dat lukt zonder stress met 25% lagere bezetting vanwege de vakanties dan heb je pas echt wat te vieren! Voor ons betekent het dat onze systemen en processen zo goed geoptimaliseerd zijn dat er extra ruimte en capaciteit ontstaat om ook tijdens piekperioden soepel te leveren. Dat is maar goed ook, want de septembermaand ziet er nog meer belovend uit dan augustus al was. We zijn er klaar voor!

Constante flow, minimale verspilling

Hoe kan het dat Blozo 95% leverbetrouwbaarheid realiseerde in de maand augustus met een significant kleinere ploeg zónder hoge werkdruk of noemenswaardig overwerk? Dat is het resultaat van jarenlang bouwen aan zo effectief mogelijke processen en het overboord zetten van oude productieprincipes. In plaats van de focus op een hoge bezettingsgraad van machines, met veel verspilling in de processen eromheen, staat bij Blozo de doorstroom centraal. Geen start-stop processen meer, met deelproducties die overal verspreid liggen en later weer bij elkaar gezocht moeten worden, maar één constante flow. Geen tussenvoorraden, geen overbodige handelingen. Alleen werk op de vloer dat direct opgepakt kan worden en weer verder kan tot en met inpakken en afleveren.

Tienduizenden stuks per maand

Door onze organisatie zijn wij in staat om maandelijks tienduizenden stuks te produceren, verdeeld over een enorme mix van kleinere orders. Zo is Blozo uitgegroeid tot een specialist in high mix, low volume (HMLV) voor voornamelijk het fijnere plaatwerk. Onze multidisciplinaire teams leveren alle disciplines in één flow voor series van tientallen tot een paar honderd stuks. Daardoor hoef je als klant geen risico te lopen met grote bestellingen die voor lange tijd op voorraad gelegd moeten worden. Met 2 tot 5 dagen doorlooptijd voor productie hebben onze klanten snel hun bestellingen in huis én meer flexibiliteit om op veranderende omstandigheden te reageren.

Data & Dashboards

De soepele doorstroom van materialen, mankracht en machinecapaciteit is alleen mogelijk op basis van de juiste data op de juiste plek. Via speciale dashboards met real-time data weet iedereen precies welke eerstvolgende klus opgepakt moet worden, wat waar ligt, welke bewerking gedaan moet worden en wat de vervolgstappen zijn. De innovatiekracht van Blozo zit dan ook voor een groot deel in de slagvaardige ontwikkeling van unieke ICT-toepassingen. Dat doen wij in huis, in het team van de L.A. Chargers. Zelf regie voeren, ontwikkelen, testen, aanpassen en doorvoeren gaat niet alleen veel sneller, maar maakt ons ook baas over onze ontwikkeling als productiebedrijf. 

Orders op wielen

Een van de nieuwste verbetertrajecten is het elimineren van werkvoorraadstellingen. In plaats van stellingen waar componenten in worden afgeleverd voor de volgende bewerking, testen wij nu een uniek systeem met een maximum aantal karren. Iedere kar bevat dan alles van een order die zich fysiek door de organisatie beweegt. Van snijden naar kanten, van kanten naar montage, enzovoorts. Eerst alles afstapelen en ordenen in een stelling waarna iemand anders de juiste delen eruit moet halen en op een pallet naar de werkplek moet brengen is overbodig: de complete order wordt per kar afgeleverd op daarvoor bestemde plekken. En natuurlijk komt hier de nodige ICT aan te pas om real-time overzicht te houden.

Meer weten?

Natuurlijk zijn wij vol van onze ontwikkelingen, maar wil je weten wat onze high mix, low volume productie voor jou als OEM-er of toeleverancier kan betekenen? Neem gewoon contact op: 010 – 316 11 10 of stuur een mailbericht aan sales@blozo.nl. Dan kijken wij graag samen verder!

Deel dit artikel