Korte innovatiecycli dankzij kleine series

Als de innovatiecyclus steeds korter wordt, hoe blijf je dan flexibel genoeg als producent? Het hoge aantal betaalkasten dat Ximedes per order moest afnemen van hun toeleverancier, maakte dat zij met Blozo in gesprek gingen over kleinere series betaalkasten. Kleine series met grote gevolgen voor zowel Ximedes als Blozo. Dat hebben wij op onze manier aangepakt!

Veel voorraad is veel risico

Tactiek & Innovatie Adviseur Arno Volgering van Blozo begeleidde het intensieve project: “Het probleem voor Ximedes was dat zij als producent van innovatieve betaalsystemen in staat moeten zijn om op technische ontwikkelingen in te springen. Dat is enorm kostbaar en soms onmogelijk als je vastzit aan reeds ingekochte betaalkasten. Door de productiewijze van hun leverancier konden zij niet minder dan een minimum aantal betaalkasten afnemen. Dit zou het financieren van voorraad voor een lange termijn betekenen. Naast dat dit ruimte vergt, kun je dan ook moeilijk wijzigingen doorvoeren. Er waren bijvoorbeeld enkele aanpassingen gewenst, waardoor de voorraad direct zou verouderen. En als je alles ombouwt, kunnen er altijd nog wijzigingen komen.”

Waarom Blozo

“Doordat Ximedes op zoek ging naar een geschikte partij voor kleinere series kwamen zij Blozo op het spoor. Blijkbaar vallen wij op door onze manier van werken en de berichten die zowel wij als de vakbladen in de media plaatsen. Zij hebben toen contact met ons opgenomen om meer te weten te komen, waarbij vooral de organisatie en het machinepark hen aansprak. Zo zijn wij samen een heel nieuw traject ingegaan. Dat Ximedes in Haarlem zit en wij in Vlaardingen geeft wel aan dat zij voor een inhoudelijke match zijn gaan. De meeste klanten zitten meer in de buurt.”

Product- en procesontwikkeling

“Toen wij dit project kregen moesten we wel even slikken. De technische complexiteit maakte dat wij een compleet nieuwe aanpak hebben ingezet. De vraag is hoe je alles zo aangestuurd krijgt dat elke kast binnen een acceptabele tijd met de vereiste kwaliteit geproduceerd kan worden. Er zijn veel onderdelen, kleine toleranties en veel materiaalsoorten. Hoe zorg je dat iedereen en niet alleen een enkele vakspecialist het kan maken? Daarom hebben wij een team vakmensen vrijgesteld om het product en de processen in hun samenhang te optimaliseren. Het gaat om machinekennis, complex kantwerk en montagekennis. Zo hebben wij ander materiaal toegepast waar dat beter uitkwam, maar ook hebben wij slimmer plaatwerk geleverd met onze Combi-machine. Dit vergde een nieuwe manier van denken: teamleden moesten zich vrij voelen om inzicht en kennis in te brengen. En dat is ook echt gelukt!”

Onze oplossing

“De opdracht was om de aanpak overdraagbaar naar de organisatie te maken. In het team zeiden we dat het allemaal als een ‘IKEA bouwpakket’ uitgedacht moest worden. In plaats van pallets en kratten bij werkstations, hebben wij een kar gemaakt waarin alle benodigde materialen aanwezig zijn, inclusief bouwtekening en werkinstructies. Daarin staat alleen de informatie die op dat moment van toepassing is. De kar legt een route af langs werkstations volgens iconen in de kleur van elke processtap in de bouwtekening. In totaal zijn wij zo’n anderhalve maand bezig geweest om het productontwerp en een specifieke assemblageplek klaar te krijgen. Bij dit alles moesten wij niet alleen intern maar ook extern met de mensen van Ximedes afstemmen.”

Klaar voor co-makership

Door flexibel, open en transparant te werken is er solide co-makership ontstaan naar Ximedes. Arno: “Wij hebben eerst een product van Ximedes uit elkaar gehaald om van te leren, zijn toen met ons prototype naar hen toegegaan, waar we het samen weer gesloopt hebben. Vervolgens hebben we een serie van 3 modellen gemaakt die ook weer bij Ximedes grondig geëvalueerd zijn. De crux is om een snelle leercurve te realiseren. Wij hebben nu de laatste vijf prototypes geleverd, waar echt alles in verwerkt zit. Door zo te werken snapt iedereen van elkaar waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn. Wij zijn nu klaar om met het definitieve ontwerp in première te gaan!”

Deel dit artikel