Strak samenspel met Lely

Een aangename, winstgevende en duurzame toekomst bieden voor de melkveehouderij, daar draait het bij Lely in Maassluis om. Met een historie van 70 jaar innovatie voor de melkveehouderij is Lely wereldwijd actief in meer dan 45 landen. Voor Blozo als toeleverancier is het handig dat Lely vlakbij zit. Maar er komt veel meer bij kijken om aan de stringente eisen van deze wereldspeler te voldoen. Rico van Overloop vertelt hoe hij met de Atlanta Falcons constant voor strak samenspel zorgt.

Grote orderstromen

“Lely is voor ons absoluut een bijzondere klant. Door de jaren heen hebben wij een manier van werken ontwikkeld die er helemaal op ingericht is om de enorme orderstromen te verwerken en tegelijk aan zeer specifieke eisen te voldoen. Dan heb je het al gauw over tienduizenden onderdelen per maand. Die moeten stuk voor stuk aan de gestelde kwalificaties voldoen. Wij hebben een open en directe manier van samenwerken, maar dat neemt niet weg dat alles wat we doen systematisch en constant beoordeeld wordt. Het mooie is dat wij met de Falcons heel strak op Lely kunnen inspelen. Iedereen kent de situatie en we zijn als toegewezen team heel wendbaar om zaken uit te zoeken en aanpassingen door te voeren”, aldus Rico.

Hoge kwaliteitseisen

Als marktleider in geautomatiseerde systemen voor de stal staat het welzijn van zowel de koe als de melkveehouder centraal. Daarom is het voor Lely belangrijk om op allerlei manieren risico’s uit te sluiten. Mens en dier zijn in hoge mate afhankelijk van de innovatieve oplossingen. Dat vertaalt zich in een scala aan normen waaraan wij bij Blozo moeten voldoen. Rico licht er een paar toe: “Er gelden strikte Q-zones, plekken waar het plaatwerk geen enkel krasje mag vertonen. Daar zijn wij behoorlijk goed in, mede door de kritische inkoop van Lely. Naast de technische kwaliteit worden wij ook elke maand beoordeeld op leverbetrouwbaarheid met een On Time Delivery score.”

Elkaar verder helpen

“Het klinkt allemaal misschien heel intensief, maar het houdt je wel scherp. Je zorgt ervoor dat je goed overzicht houdt, zeker ook als er derden in de leverketen zitten. Bijvoorbeeld een partner die beitswerk doet van het plaatwerk. Door de geregelde overleggen zijn wij nauw betrokken bij de processen en projecten van Lely. Dan kunnen wij vanuit onze kant voorstellen doen om te zorgen dat er een strakkere flow ontstaat. Wat je allebei niet wilt, is dat er allerlei administratie heen en weer gaat. In de communicatie stellen wij ons ook proactief op in plaats van klakkeloos orders invoeren. Door voortdurend informatie uit te wisselen help je elkaar verder. Daarin zien wij nog allerlei kansen en mogelijkheden!”, aldus Rico.

Deel dit artikel